Portret van een Indiase wet die miljarden levens redt

Open  | 29 April 2013 - 14:0129 Apr - 14:01

India, de “apotheek van de wereld”, is streng voor farmaceutische bedrijven. Goedkope generieke medicijnen redden de levens van honderden miljoenen mensen.

Op 1 april jl. schreef het Indiase hooggerechtshof geschiedenis door een octrooiclaim van Novartis af te wijzen. Het kankermedicijn Imatinib (merknaam Gleevec of Glivec) mag sindsdien door iedereen gemaakt worden. Voor de Indiase gezondheidszorg betekent deze uitspraak een enorm financieel voordeel omdat generieke medicijnen vel goedkoper zijn dan zogeheten merkmedicijnen.

De Indiase octrooiwetgeving is zo streng dat alleen nieuwe of radicaal vernieuwde geneesmiddelen beschermd worden. Voor de volksgezondheid is deze wet van groot belang. Dankzij de goedkope en hoogwaardige medicijnen die in India, het land wordt wel de “apotheek van de wereld” genoemd, geproduceerd worden, blijven honderden miljoenen arme mensen in leven. Het Indiase magazine Open wijdt een boeiend artikel aan de wet die het mogelijk maakt dat generieke medicijnen worden geproduceerd.

Lees ook:
Indiase rechter wijst octrooi voor kankermedicijn af (360)

(Foto van JanetPhil)

Plaats een reactie