Edward Snowden moet oppassen voor Poetin

Russia Herald  | 18 July 2013 - 15:4518 Jul - 15:45

Wat gebeurt er met klokkenluider Snowden als hij iets doet dat Poetin onwelgevallig is?

De Russische politicus en weblogger Aleksej Navalny is veroordeeld tot vijf jaar werkkamp. Officieel is Navalny veroordeeld omdat hij voor bijna 400.000 euro aan hout verduisterd zou hebben. Dat hout zou Navalny voor een te hoge prijs aan een staatsbedrijf verkocht hebben. In werkelijkheid wil president Poetin de kritische oppositieleider monddood maken, menen critici.

Poetin heeft ook Edward Snowden gewaarschuwd. De Amerikaanse klokkenluider, die nog steeds vastzit op een Russisch vliegveld, heeft tijdelijk asiel aangevraagd in Rusland. Snowden, die grote onthullingen over de spionageactiviteiten van de NSA heeft gedaan, wil via Rusland naar een ander land reizen. Poetin beschouwt het als “onacceptabel” als Snowden iets zou doen dat de relaties tussen de Verenigde Staten en Rusland in gevaar zou brengen. Dat schrijft de Russia Herald.

Poetin noemt Snowden een “onwelkom cadeau van de Amerikanen”. Hij vraagt zich af hoe de jonge man verder een leven kan opbouwen en gaat ervan uit dat zijn verblijf in Rusland slechts tijdelijk is. Of de Amerikaan inderdaad tijdelijk asiel krijgt in Rusland heeft Poetin niet bevestigd.

(Demonstratie voor asiel voor Edward Snowden in Duitsland. Foto van Mike Herbst)

In het nieuwe nummer van 360 disussiëren twee Duitse journalisten over de vraag of Snowden asiel in Duitsland zou moeten krijgen of niet.

Plaats een reactie