3 Nederlanders in Rusland opgepakt wegens schenden 'anti-homopropagandawet'

Gay Star News  | 22 July 2013 - 08:5722 Jul - 08:57

Ook voor buitenlanders is het volgens een nieuwe Russische wet verboden om ‘propaganda’ te maken voor homoseksualiteit.

Op 30 juni jl. is in Rusland een wet in kracht getreden die het maken van propaganda voor homosekualiteit verbiedt. De wet is bedoeld om te voorkomen dat minderjarigen in aanraking komen met homoseksualiteit. Op grond van deze wet zijn gisteren in Moermansk drie Nederlanders opgepakt. De Nederlanders hielpen volgens de Russische autoriteiten naar verluidt Russische homoseksuelen om protesten voor te bereiden tegen discriminatie in Moermansk. Volgens de nieuwe wet is dit verboden.

Volgens berichten op een weblog en op Facebook zou het gaan om leden van LGBT Groningen die bezig waren een documentaire te maken over homoseksuelen in Rusland. Voor de film, die de titel 5000 roebel krijgt, zouden ze jongeren geïnterviewd hebben. In 5000 roebel willen de Nederlandse filmmakers onderzoeken wat het effect is van de wet die homoseksuele propaganda verbiedt op het leven van Russische homoseksuelen.

Een van de arrestanten is Kris van der Veen, voorzitter van LGBT Groningen en raadslid van GroenLinks in Groningen. Via Twitter heeft Van der Veen laten weten dat hij en de andere Nederlandse arrestanten nu in de rechtbank zijn.


De Nederlanders moeten deze ochtend voor de rechter verschijnen. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze een gevangenisstraf van 14 dagen krijgen en een geldboete.

Op de projectsite van 5000 roebel laat Van der Veen weten dat het gevaar bestaat dat de wet die homoseksuele propaganda verbiedt “zeer losjes geïnterpreteerd wordt en dat mensen gestraft worden voor iets wat heel legitiem is. Namelijk: jezelf zijn. “

(Arrestatie bij Gay Pride in Moskou in 2008. De gearresteerde man op de foto is niet één van de gearresteerde Nederlanders. Foto van Beeni)

Plaats een reactie