Qatar buit Nepalezen als slaven uit voor de bouw van stadions voor het WK voetbal in 2022 | video

The Guardian  | 12 November 2014 - 17:3012 Nov - 17:30

Tientallen gastarbeiders uit Nepal komen om bij het werk. Wie overleeft, krijgt niets betaald.

Voor dit artikel, dat op 25 september 2013 verscheen, heeft The Guardian vandaag de digital innovation award van Amnesty International gewonnen.

Qatar bereidt zich voor op het WK voetbal in 2022. Voor de bouw van stadions en andere accomodaties worden gastarbeiders uit Nepal schaamteloos uitgebuit in de rijke oliestaat. The Guardian onthult hoe Nepalezen worden afgebeuld en uitgebuit als slaven. Ze moeten onder uiterst zware en onveilige omstandigheden hun werk doen en krijgen vaak niet betaald. Het aantal dodelijke ongelukken is buitenproportioneel hoog. De afgelopen weken zijn tientallen Nepalezen omgekomen tijdens hun werk.

Een van de belangrijkste vragen is waarom voetbalbond FIFA zich niet inzet voor de arbeiders en deze flagrante mensenrechtenschending toelaat. Ook in Rusland en Brazilië waar het WK eerder wordt gespeeld, zijn ernstige misstanden en schendingen van de mensenrechten vastgesteld. Toch gaat de FIFA door met het gunnen van het WK aan landen die het met de mensenrechten niet zo nauw nemen.

(Foto van Sean Knoflick)

Plaats een reactie