Amerikaanse vrouwen sterven jonger dan hun moeders

The Atlantic  |  9 oktober 2013 - 08:55 9 okt - 08:55

De levensverwachting van Amerikaanse vrouwen neemt af. In andere rijke landen leven mensen juist steeds langer.

Hoewel de medische wetenschap enorme stappen vooruit heeft gemaakt de afgelopen decennia hebben jonge Amerikaanse vrouwen een lagere levensverwachting. De generatie van hun moeders leeft langer. Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of the American Medicine Association kent de Verenigde Staten zeer slechte gezondheidsresultaten in vergelijking met andere rijke westerse landen. Vooral op het gebied van vroegtijdig overlijden en overlijden aan ziektes die behandelbaar zijn (bijvoorbeeld diabetes) scoren de VS zeer slecht.

Volgens een ander onderzoek, uitgevoerd aan de University of Wisconsin, blijkt de de sterftekans voor vrouwen in de helft van alle Amerikaanse counties tussen 1992 en 2006 is toegenomen. Wetenschappers David Kindig en Erika Cheng vonden de uitkomsten van hun onderzoek zo verbazingwekkend dat ze het nog een keer over hebben gedaan. De resultaten bleven hetzelfde. Wetenschapper Chris Murray van de University of Washington bevestigt het onderzoek van Kindig en Cheng in een onafhankelijke studie, die is gepubliceerd in _Population Health Metrics_.

Niemand weet precies waarom vrouwen een lagere levensverwachting hebben dan mannelijke leeftijdsgenoten en oudere vrouwen. Er zijn wel grote geografische verschillen wat betreft de levensverwachting van vrouwen. In sommige gebieden, zoals de Ozarks en de Great Plains, is de kans om jong te sterven bovengemiddeld hoog.

Vermoedelijk speelt opleiding een rol. Uit een onderzoek dat in 2012 in Health Affairs is gepubliceerd blijkt dat witte vrouwen die geen high school-diploma hebben een drastisch lagere levensverwachting hebben. Ze gaan vijf jaar eerder dood dan de generatie van hun moeders. Dit is een ontwikkeling die sinds 18 jaar speelt. Twintig jaar geleden was een voltooide middelbare school-opleiding minder belangrijk dan nu. Zonder high school-diploma is het veel moeilijker om aan werk te komen en geen werk betekent meestal ook geen zorgverzekering in de Verenigde Staten.

(Foto van Geek2Nurse)

Plaats een reactie