Waarom Poetin niet bang is voor het westen

Politico Magazine  |  3 March 2014 - 09:30 3 Mar - 09:30

Poetin is militair en financieel-economisch onkwetsbaar en dat weet hij.

Rusland is de Krim binnengevallen en niemand doet iets. Rusland heeft geen respect meer voor Europa, schrijft Ben Judah in Politico Magazine. Rijke Russen hebben zoveel macht en invloed dat ze eventuele EU-sancties irrelevant vinden. Judah is de auteur van het boek _Fragile Empire: How Russia Fell In And Out Of Love With Vladimir Putin_.

Rijke Russen weten ook dat Europeanen te corrumperen zijn. Europese bankiers sluizen het geld van de oligarchie weg naar de Antillen en andere belastingparadijzen. Zodra er geld in het spel is, reageren Europeanen net als andere mensen. En het gaat om veel geld, schrijft Judah. De Russische Centrale Bank heeft uitgerekend dat in 2012 56 miljard dollar uit Rusland is weggesluisd. Dit geld is onder meer geïnvesteerd in onroerend goed en beleggingen in Londen en andere Europese steden.

Tegelijkertijd doen Europese landen als Spanje, Griekenland, Portugal en Italië hun uiterste best om de beste zakenpartner van Rusland te worden (in ruil daarvoor hebben ze het niet over mensenrechten) en neemt de invloed van de Verenigde Staten op Europa af.

De Russen weten dat ze geen sancties te vrezen hebben. Iedereen wil gas, olie en geld uit Rusland, dus Europa en de Verenigde Staten zullen hun belangen niet schaden door een boycot of een militaire interventie.

(Foto van Ivan Bandura)

Plaats een reactie