Bewoners van de Krim moeten nationaliteit kiezen

The Moscow Times  | 22 March 2014 - 07:2522 Mar - 07:25

Wie geen keuze maakt, wordt automatisch Rus.

De annexatie van de Krim door Rusland gaat gestaag door. Inmiddels heeft ook de Federatieraad, de Russische variant van de Eerste Kamer, ingestemd met de toetreding van de Krim tot Rusland.

Bewoners van de Krim moeten nu kiezen welke nationaliteit ze willen hebben. De meeste Krimbewoners hebben de Oekraïense nationaliteit. Na de inlijving mogen ze kiezen of ze de Russische of de Oekraïense nationaliteit willen. Oekraïne erkent geen dubbele nationaliteit. Oekraïners op de Krim die kiezen voor de Russische nationaliteit verliezen hun Oekraïense paspoort. Wie geen keuze maakt, wordt automatisch Rus. Op 1 april worden de eerste Russische paspoorten uitgedeeld.

Militairen op de Krim kunnen kiezen: terug naar Oekraïne of Rus worden en opgaan in het nieuwe Krimse leger. Veel Oekraïense militairen en hun gezinnen verlaten momenteel de Krim.

De bevolking van de Krim krijgt met grote veranderingen te maken in onder meer het financiële en juridische systeem. Er is nog maar weinig informatie beschikbaar. Docenten van de universiteit van Simferopol en gepensioneerden kunnen niet meer bij hun salarissen die ze normaliter via de Privat Bank krijgen uitbetaald.

(Foto van Sasha Maksymenko)

Het nieuwe nummer van 360 bevat een dossier over Oekraïne met artikelen uit het onafhankelijke Oekraïense weekblad Ukrainskyi Tyzjden.

Plaats een reactie