Leken voorspellen geopolitieke verschuivingen beter dan de CIA

NPR  | 11 April 2014 - 11:5511 Apr - 11:55

Amateuranalysten doen betere voorspellingen over bijvoorbeeld het lanceren van raketten door Noord-Korea dan CIA-spionnen.

3.000 amateurspionnen en drie psychologen voorspellen geopolitieke gebeurtenissen aan de hand van openbare bronnen. Ze verrichten klassiek inlichtingenwerk. Het grote verschil met spionnen van de CIA of de NSA is dat ze geen toegang hebben tot afgeluisterde of anderszins onderschepte geheime informatie. Desondanks zijn de voorspellingen van de leden van het Good Judgement Project accurater dan die van de CIA.

Het project wordt georganiseerd door onderzoekers van de University of Pennsylvania en de University of California Berkeley in samenwerking met Aggregative Contingent Estimation (ACE) Program van IARPA (the U.S. Intelligence Advanced Research Projects Activity). Deelnemers moeten vragen beantwoorden als: zullen de Russen voor 10 mei de Oekraïense stad Kharkiv binnenvallen? en zal er een belangrijke aanval op Israëlisch grondgebied plaatsvinden voor 10 mei?

NPR probeert aan de hand van een interview met één van de deelnemers en psycholoog Philip Tetlock, één van de onderzoeksleiders, te verklaren waarom de voorspellingen van de deelnemers aan het Good Judgement Project zo goed zijn. Tetlock heeft twee verklaringen:

1. Als mensen voorspellingen maken en feedback krijgen over de juistheid over hun voorspellingen worden hun voorspellingen op den duur beter.

2. De groep voorspellers die aan het Good Judgement Project is zeer divers en over de hele wereld verspreid. Ze bedienen zich van zeer uiteenlopende bronnen. Dat levert betere resultaten op dan voorspellingen van één slim persoon of zelfs een groep slimme personen die allemaal dezelfde achtergrond hebben.

(Vredesbetoging in Kharkiv. Foto van Yevgeniy Shpika)

Plaats een reactie