Het Amerikaanse leger verzamelt de biometrische gegevens van bijna alle Afghanen

Public Intelligence  | 22 April 2014 - 09:1022 Apr - 09:10

Het Amerikaanse leger momenteel gebruikt meer dan 7.000 verschillende apparaten om biometrische gegevens van Afghanen te verzamelen.

Het Amerikaanse leger heeft biometrische gegevens (dna, vingerafdrukken, irisscans, foto’s van gezichten) van een groot deel van de Afghaanse bevolking verzameld. Volgens de Verenigde Staten zijn deze gegevens nodig om terroristen op te sporen en terroristische netwerken in kaart te brengen.

De website Public Intelligence, een groep onderzoeksjournalisten die schrijven over informatie, heeft de hand weten te leggen op een handboek van het Amerikaanse leger over het verzamelen van biometrische gegevens. Het U.S. Army Commander’s Guide to Biometrics in Afghanistan is op Public Intelligence te downloaden. In het handboek staat dat het Amerikaanse leger momenteel meer dan 7.000 verschillende apparaten gebruikt om biometrische gegevens van Afghanen te verzamelen. Het leger wordt bijgestaan door het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook de Afghaanse overheid is geïnteresseerd in gegevens over de eigen bevolking met het oog op de nationale identiteitskaart die over een paar jaar wordt ingevoerd.

Alle gegevens die de Amerikanen opslaan worden in databases bewaard. Die databases kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de identiteit van een arrestant te controleren. De databases worden zowel in Afghanistan als in de Verenigde Staten bewaard.

(Foto boven: Een Amerikaanse militair maakt een irisfoto van een gevangene die is aangehouden door de Afghaanse politie. De soldaat maakt gebruik van Handheld Interagency Identity Detection Equipment (HIIDE) van het Amerikaanse leger. Foto van Jennifer Cohen)

Plaats een reactie