Universitair project leidt tot arrestatie van Sinn Fein-leider Gerry Adams

Boston Globe  |  2 May 2014 - 08:45 2 May - 08:45

De Boston Tapes, interviews met voormalige IRA-leden, bevatten explosieve informatie over terroristische moorden.

Boston College interviewt oud-leden van de IRA. De interviews maken deel uit van een oral history-project dat bekend staat als de Boston Tapes of de Belfast Tapes. In één van de interviews, die niet zijn bestemd voor politie en justitie, zegt zeggen twee voormalige IRA-leden dat Gerry Adams de opdracht heeft gegeven om Jean McConville te vermoorden.

McConville was een weduwe en moeder van tien kinderen. Ze werd ervan verdacht, door de Irish Republican Army, een informant van het Britse leger te zijn. In 1972 werd ze uit haar huis ontvoerd onder de ogen van haar kinderen. Pas in 2003 werd haar lijk gevonden. McConville bleek in haar achterhoofd te zijn geschoten. De moordenaars zijn nooit gepakt.

Dankzij de Boston Tapes zijn er nu twee mensen gearresteerd voor de ontvoering en koelbloedige executie van McConville: Ivor Bell en Gerry Adams, de leider van de Ierse partij Sinn Féin.

De interviews werden in opdracht van Boston College uitgevoerd door Anthony McIntyre, zelf een voormalig IRA-lid. Tussen 2001 en 2006 hield McIntyre 170 interviews. De Britse overheid probeert al jaren om de opnamen via de rechter in handen te krijgen. Dat lukte onlangs. Critici vindend at de academische vrijheid zwaarder moet wegen dan de justitiële belangen van de Britse overheid en dat de interviews geheim moeten blijven.

(Gerry Adams in de jaren tachtig, vermoedelijk 1985. Foto van Bobbie Hanvey/Burns Library Boston College)

Plaats een reactie