De fantasie van een kalifaat

The New York Times  |  3 July 2014 - 08:45 3 Jul - 08:45

In de achtste eeuw waren kalifaten al vele malen moderner, vrijer en multicultureler dan de streng-islamistische bolwerken die ISIS voor ogen staan.

ISIS heeft een kalifaat gesticht in Irak en Syrië. De islamistische terreurbeweging wil de geschiedenis doen herleven. Het nieuwe kalifaat is echter ahistorisch, schrijft de Belgisch-Egyptische journalist Khaled Diab in _The New York Times_.

Historische kalifaten, zoals het Kalifaat van de Abbasiden (749 tot 1258), waren volgens Diab vele malen moderner, vrijer en multicultureler dan de streng-islamistische bolwerken die ISIS voor ogen staan. Lees zijn beschouwing in The New York Times.

De puriteinen van ISIS weten dit misschien niet, maar de beroemd achtste eeuwse hofdichter Abu Nuwas was homoseksueel en bezong de geneugten van de herenliefde en wijn. In de historische kalifaten bloeiden de wetenschap en het intellectuele debat.

De strijd in Irak wordt aangemerkt als een godsdienstoorlog. In de nieuwe 360 staat een artikel van de bekende Franse econoom Thomas Piketty over de rol die de extreem ongelijke verdeling van inkomsten in het Midden-Oosten speelt.

Plaats een reactie