Leven op het water

Süddeutsche Zeitung/360 Magazine  | 17 July 2015 - 09:1517 Jul - 09:15

Een drijvende stad? Wat klinkt als sciencefiction is in Nederland al de realiteit. De Nederlanders en hun strijd tegen het water, dat is gefundenes Fressen voor de buitenlandse pers. Een Duitse journaliste nam een kijkje op IJburg, waar zich het grootste waterwoningenproject van Nederland bevindt.

Al sinds jaar en dag worden hier uitzonderlijke maatregelen getroffen in de strijd tegen het water. Vroeger bouwden ze windmolens, duizenden pompinstallaties die water over de dijken heen de zee in transporteerden. Op een bepaald moment vervingen ze de molens door enorme elektrische gemalen. Zo ziet de overlevingsstrategie van de Nederlanders eruit. En die is nodig, want ruim een derde van het land ligt op of onder de zeespiegel. Worden de gemalen stilgezet, dan lopen deze gebieden meteen onder water.

Drijvende stad
Een drijvende stad? Wat klinkt als sciencefiction is in Nederland al de realiteit. De Technische Universiteit Delft is de kweekvijver van aankomende waterstedenbouwkundigen, enkele universiteiten doen onderzoek naar bescherming tegen en beheer van het water, en de deltacommissaris van de regering steekt jaarlijks 1,2 miljard euro in de kennisoverdracht van wetenschap naar praktijk. Al in 2005 hebben de verantwoordelijke Nederlandse ministeries vijftien door het water bedreigde gebieden aangewezen waar planologen en architecten kunnen experimenteren met de beste manier van wonen op het water. Vanaf 2007 is een aantal grootschaligere pilots waterwonen van start gegaan, waaronder die op het Steigereiland, een van de zeven kunstmatige eilanden die samen het nieuwe stadsdeel IJburg in het oosten van Amsterdam vormen. Hier, op het IJmeer, dat in verbinding staat met het grootste binnenmeer van Nederland, ligt het grootste waterwoningenproject dat tot nog toe gerealiseerd is. Het bestaat uit bijna zestig woningen, zowel koopvilla’s als huurappartementen met drie woonlagen. De elegante blokvormige huizen hebben veel glas en zijn zo gesitueerd dat de bewoners zo veel mogelijk uitzicht hebben. Een soort futuristische nederzetting met rijtjeshuizen op slechts tien minuten van het centrum van Amsterdam. (…)

Lees het hele artikel uit de Süddeutsche Zeitung in een Nederlandse vertaling in 360 Magazine via Blendle (€).

(Schaatsen op IJburg. Foto van kishmihok)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie

(€ via Blendle) Leven op het water (Süddeutsche Zeitung/360 Magazine)