Een paspoort voor 54 Afrikaanse landen

The Washington Post  |  5 July 2016 - 17:00 5 Jul - 17:00

De gedachte achter het pan-Afrikaanse paspoort komt overeen met die van de EU: reductie van handelsbarrières en vrijer verkeer van mensen, goederen, ideeën, diensten en kapitaal moeten voor een sterkere sociaal-economische ontwikkeling gaan zorgen. Tegenstanders vrezen dat terrorisme, smokkel en illegale immigratie door de invoering van het paspoort zullen toenemen. Het Afrikaanse paspoort geeft houders toegang tot 54 Afrikaanse lidstaten, zonder dat ze een visum nodig hebben.

Aanvankelijk is het document alleen beschikbaar voor staatshoofden, ministers van Buitenlandse Zaken en permanente vertegenwoordigers van het AU-hoofdkantoor, dat is gevestigd in Addis Ababa. Maar in 2018 moeten alle AU-ingezetenen over een electronisch paspoort kunnen beschikken. Voor het zover is zal er nog een hoop moeten gebeuren, want 37 procent van de mensen in Sub-Sahara Afrika heeft geen identiteitspapieren, een voorwaarde voor het verkrijgen van een paspoort.

De invoering van het e-paspoort is onderdeel van Agenda 2063, een plan om zelfredzaamheid en solidariteit op het continent te versterken door de krachten te bundelen. Mobilisering van de omvangrijke hulpbronnen zal Afrika tot een mondiale speler moeten maken.

Lees hier meer

Foto: Embassy of Equatorial Guinea

Plaats een reactie