Donald Trump is filantroop. Met geld van anderen.

The Washington Post  | 17 September 2016 - 10:0017 Sep - 10:00

Voor de Washington Post is Donald Trump staatsvijand nummer 1. De Amerikaanse krant publiceert het ene na het andere artikel over ‘s mans dubieuze handel en wandel. Nu is Trumps vermeende filantropie aan de beurt.

Ooit, in 1987 begon de Donald J. Trump Foundation met charitatieve activiteiten. In 2001 begon de stichting met het accepteren van geld van anderen. In 2007 was Trump niet langer de hoofddonor en in 2008 stopte hij volledig met donaties aan zijn stichting.

Toen hij in 2010 een prijs kreeg van de Palm Beach Police Foundation voor zijn ‘onbaatzuchtige steun’ aan die organisatie, bleek zijn onbaatzuchtigheid te bestaan uit geld van anderen: hij had zelf geen dollar bijgedragen. Zijn stichting geeft simpelweg geld door dat wordt gedoneerd door anderen en Trump neemt het applaus in ontvangst.

Trump verdiende waarschijnlijk zelfs aan het Palm Beach evenement want voor het gala werd de Mar-a-Lago Club in Palm Beach gehuurd van…Donald Trump. De politie-organisatie tikte daarvoor 276.463 dollar af.

Amerikaanse experts zeggen dat deze manier van doen ongehoord is voor familiestichtingen.

Soms koopt Trump een cadeautje voor zichzelf met geld uit de stichting. Zo schafte hij tijdens een benefietveiling een portret van zichzelf aan à 20.000 dollar, afkomstig uit de stichting. Dat hangt nu op een van zijn golfterreinen, volgens Michael Israel, de schilder van het portret.

Ronduit strafbaar is het feit dat Trump geld uit de stichting heeft gebruikt voor politieke doeleinden. Daarvoor kreeg hij een boete van de Amerikaanse Belastingdienst.

In vijf gevallen gaf de Trump Foundation bij de Belastingdienst op geld gedoneerd te hebben aan liefdadigheidsinstellingen, maar de betreffende organisaties zeggen nooit iets te hebben ontvangen.

Overigens ligt ook de stichting van Bill en Hillary Clinton onder vuur voor onjuist gebruik van gelden, maar zowel vriend als vijand erkennen dat die stichting in ieder geval substantieel bijdraagt aan liefdadigheid met een kwart miljard dollar per jaar en 2000 medewerkers.

Daar steken Trumps aantoonbare bijdragen erg mager bij af. Trump houdt ondertussen vol dat hij ‘miljoenen’ weggeeft aan liefdadigheid. Aangezien hij weigert inzage te geven in zijn belastingaangifte, kan die claim niet worden geverifieerd.

Alle publieke toezeggingen van Trump om uit eigen zak geld te doneren, zijn in ieder geval tot op heden altijd voldaan met geld uit de Trump Foundation. Geld van anderen dus.

Op herhaalde verzoeken om een en ander toe te lichten hebben noch Trump, noch de Trump Foundation gereageerd.

Foto: Tulin

Plaats een reactie