Keniaanse website houdt toezicht op Amerikaanse verkiezingen

Quartz  |  8 November 2016 - 08:00 8 Nov - 08:00

De Keniaanse presidentsverkiezingen in 2007 draaiden uit op een overwinning van Mwai Kibaki, maar zijn tegenstander Raila Odinga weigerde zijn nederlaag te erkennen. Het gevolg was een uitbarsting van geweld en onrust, die echter door staatsmedia en autoriteiten werd stilgehouden. Tot een groep techneuten een platform ontwikkelden waarop iedereen kon aangeven waar het onrustig was geweest.

De crisissite kreeg de naam Ushahidi, wat Swahili is voor getuigenis. Deze website wordt nu ook ingezet om eventuele ongeregeldheden tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen vast te leggen. Vooral Donald Trump heeft de afgelopen weken beweerd dat er grootschalige verkiezingsfraude plaatsvindt.

Er zijn meer websites die verkiezingen in de gaten houden, maar het unieke aan Ushahidi is dat het een laagdrempelig systeem is waarbij iedereen via sms, e-mail of de website misstanden kan doorgeven. Deze worden vervolgens door mensen in Kenia en de VS gecontroleerd.

Ushahidi is al vaker buiten Kenia gebruikt, bijvoorbeeld in Venezuela in 2015 en Haïti in 2012. Al deze ervaringen worden gebruikt om in 2017 een verbeterde versie op te leveren die zal worden gebruikt bij de Keniaanse verkiezingen in dat jaar.

Foto: Paul Sableman

Plaats een reactie