Meldpunt voor 'linkse' professoren in de VS

Snopes  | 28 November 2016 - 18:1628 Nov - 18:16

Je kon er op wachten. Een zeer conservatieve Amerikaanse website is een Professor Watchlist gestart, waarop ‘vooringenomen’, ‘Anti-Amerikaanse’, ‘linkse’ professoren en docenten kunnen worden aangegeven, zo schrijven factchecker Snopes en NYMag.

Charlie Kirk, de ultra-conservatieve, 22-jarige baas van website Turning Point USA, is deze week begonnen met professorwatchlist.org. De lijst heeft als doel universitair docenten te registreren die “conservatieve studenten discrimineren, anti-Amerikaanse waarden toejuichen en linkse propaganda verspreiden”.

Kirk begon vier jaar geleden met Turning Point USA, een website gericht op millenials die de ultieme vrije markt propageert en de strijd aangaat met ‘Big Government’ om overheidsbemoeienis tot een minimum te beperken. De namen van hun publicaties laten weinig te raden over: 50 Ways Capitalism Improves Your Life, The Case Against Gun Control, 10 Ways Fossil Fuels Improve Our Daily Lives en natuurlijk het ronkende 10 Ways America Is The Best Country In The History Of The World.

Inmiddels staan er al meer dan 150 namen op de Professor Watchlist, om uiteenlopende redenen. De een zou socialistische neigingen hebben, de ander heeft gezegd dat klimaat-ontkenners het bij het verkeerde eind hebben, weer een ander zou striktere wapenwetten hebben bepleit.

Turning Point USA laat zich niet uit over mogelijke intimidatie van docenten, noch over de mogelijkheid van valse beschuldigingen, maar zegt slechts duidelijk te willen maken “wat er in onze universiteiten gebeurt”.

De Professor Watchlist van Kirk doet denken aan de Republikeinse politicus Joseph McCarthy in de jaren vijftig. McCarthy begon als communistenvreter maar ontketende uiteindelijk een ware heksenjacht op alles wat ook maar enigszins afweek van de burgerlijke norm of neigde naar links, geëngageerd gedachtengoed.

Kirk claimt overigens recent een bezoek aan Trump Tower te hebben gebracht:

Veel Conservatieven zien in Charlie Kirk de toekomstige leider van rechts Amerika. Hij ligt goed bij de Republikeinen: in juli sprak hij zelfs de Republikeinse conventie toe.

Foto: Gage Skidmore

Plaats een reactie