Extreemrechtse PVV-donor uit VS mogelijk strafbaar

The Intercept  |  4 March 2017 - 13:11 4 Mar - 13:11

The David Horowitz Freedom Center uit Californië wordt gerund door David Horowitz, die zijn activistische carrière ooit begon als communist. Met zijn extreemrechtse nonprofitorganisatie zet hij campagnes op tegen moslims en immigranten.

Zo gaat er geld naar onder meer frontpagemag.com, een website die grossiert in nepnieuws over mogelijke infiltratie van de Amerikaanse regering door moslims en vluchtelingen die ‘infectieziekten met zich meedragen en een gewelddadige lust voor blanke vrouwen hebben’.

Op de extreemrechtse site Breitbart schrijft Horowitz de mentor te zijn van Stephen Miller, de veiligheidsadviseur van Donald Trump in het Witte Huis en de drijvende kracht achter het recente Amerikaanse inreisverbod voor inwoners uit zeven islamitische landen.

Horowitz, door Wilders in december nog bezongen als ‘goede vriend en bondgenoot’, heeft met zijn donaties aan de PVV zeer waarschijnlijk de Amerikaanse belastingwet overtreden. Zijn organisatie is een zogeheten 501C3 non-profit. Daarmee is het een liefdadigheidsinstelling met belastingvrijstelling, die geen politieke campagnes mag voeren.

Volgens oud-medewerkers van de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, heeft Horowitz ook verzuimd de donaties aan de PVV op te geven. Dat is mogelijk een tweede wetsovertreding, want non-profits zijn in de VS verplicht hun belastingteruggave te publiceren.


Foto: Sebastiaan ter Burg

Plaats een reactie