Kremlin-gestuurde nieuwssites in Hilversum

Re:Baltica  |  8 April 2017 - 08:00 8 Apr - 08:00

Het Kremlin beheert heimelijk een propagandanetwerk van nieuwssites, gericht op Russische minderheden in Estland, Letland en Litouwen. De sites staan geregistreerd in Hilversum, zo bericht het Baltische centrum voor onderzoeksjournalistiek Re:Baltica.

Dat nieuwszender Russia Today (RT) en het Russische nieuwsagentschap Sputnik via mediaholding Rossiya Segodnya rechtstreeks worden gefinancierd door het Kremlin is al langer bekend. Maar dat diezelfde mediaholding ook eigenaar is van het netwerk Baltnews, dat de Baltische staten met pro-Poetin berichten bestookt, is nieuw.

Baltnews, dat zichzelf omschrijft als ‘informatief analytisch nieuwsportaal’, is de zoveelste tak aan Poetins internationale propagandaboom, volgens Re:Baltica. De tak in Estland omschrijft zichzelf als ‘een experimentele publicatie met het doel lezers een positieve blik op de wereld te bieden’. De variant in Litouwen beweert ‘een neutrale nieuwsbron voor gebruikers in Litouwen en daarbuiten’ te zijn.

De hoofdredacteuren van de sites in de drie landen blijken lobbyisten voor de belangen van Poetin te zijn:

null

null


Volgens de Litouwse hoofdredacteur van Baltnews maakt zijn site deel uit van een houdstermaatschappij met “brede vertegenwoordiging in heel Europa”. Zijn collega uit Estland noemt het Nederlandse bedrijf Kapital Media ofwel Media Capital Holding als eigenaar. Speurwerk door Re:Baltica wijst uit dat de houdstermaatschappij hier in Hilversum gevestigd is:

null

nullGegevens van de Kamer van Koophandel laten onder meer zien dat het bedrijf als rechtspersoon is geregistreerd in Maastricht en dat het werd opgericht in 2013 met een startkapitaal van één euro:

Media Capital Holding – Profile as of 2017-02-21.pdf

null


En zo komen de onderzoekers stapsgewijs bij het Kremlin uit:

null

null


Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 volgen de Balten elke bemoeienis en beweging van Rusland met argusogen, omdat een volgende expansie van Poetin wel eens een invasie van de Baltische staten zou kunnen betreffen.

Plaats een reactie