Een half miljard, Qatar en de schoonzoon van Trump

The Intercept  | 13 July 2017 - 07:0013 Jul - 07:00

Terwijl de halve wereld zich momenteel buigt over de al dan niet strafbare connectie tussen Donald Trump jr. en de Russische autoriteiten, speelt ondertussen een ander vraagstuk. Heeft de mislukte poging van Trumps schoonzoon Jared Kushner om een half miljard dollar in Qatar op te halen iets te maken met de huidige boycot van het oliestaatje?

Wat is het geval? Jared Kushner, schoonzoon van Donald Trump en een van zijn belangrijkste adviseurs, bedelde in 2015 en 2016 samen met zijn vader Charles in Qatar bij sjeik Hamad bin Jassim al-Thani, afgekort HBJ, om een investering van 500 miljoen dollar. Kushner Properties, een vastgoedfirma van Jared en zijn vader, hoopte met dat geld de financiële situatie rond hun pand op 666 Fifth Avenue, New York, te kunnen verbeteren.

De Kushners kochten dat pand in 2007 voor het absurd hoge bedrag van 1,8 miljard dollar en sindsdien is het gebouw een groot financieel blok aan hun been. In makelaarstermen: het pand staat onder water, en een van de weinige methodes om de investering nog rendabel te maken is het af te breken en er een gigawolkenkrabber neer te zetten.

Een pand van 12 miljard
Bijvoorbeeld volgens het ontwerp van de vorig jaar overleden, wereldberoemde architect Zaha Hadid. Kosten: 12 miljard dollar. Bijkomend voordeel van een nieuw complex is dat de nummering van Fifth Avenue aangepast zou moeten worden, zodat de Kushners van het duivelse huisnummer 666 verlost worden.

Sjeik HBJ, voormalig premier van Qatar en voormalig beheerder van Qatars beleggingsfonds van staatsrijkdommen, is met ettelijke miljarden een van de rijkste mannen ter wereld. Zó rijk dat de vorige emir van Qatar grapte: ‘Ik ben hier dan misschien de baas, maar HBJ is de eigenaar.’

HBJ zegde een investering van 500 miljoen dollar toe aan de Kushners, op voorwaarde dat de rest zou worden gefourneerd door andere investeerders. Die leek te zijn gevonden in de Chinese verzekeraar Anbang. De Chinezen wilden wel 4 miljard in de ontwikkeling van het pand steken. Maar ondertussen was Donald Trump president van de VS geworden en schoonzoon Jared zijn senior advisor.

In maart van dit jaar trok Anbang het aanbod terug vanwege de ophef die in de VS ontstond over de mogelijke verstrengeling van privébelangen van Trump en Kushner en het Amerikaanse landsbelang. Vervolgens trok HBJ ook zijn toezegging in volgens sommigen. Anderen zeggen dat hij zijn toezegging in de ijskast heeft gezet.

Diplomatieke crisis
Toen Donald Trump eind mei van dit jaar een staatsbezoek aflegde aan Saoedi-Arabië leek alles nog koek en ei. De emir van Qatar ontmoette de Saoedische koning Salman vlak voor dat staatsbezoek en ze gingen als vrienden uit elkaar. Ook van Donald Trump geen kwaad woord over Qatar.

Tot 5 juni, toen er een diplomatieke crisis uitbrak. Trump beschuldigde Qatar plotseling van ‘terrorisme op zeer hoog niveau’ en Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten deden het oliestaatje in de ban.

Deze week was Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, in het Midden-Oosten om te bemiddelen in het ontstane conflict. De urgente vraag achter dit verhaal: gebruikt Donald Trump diplomatieke druk om het meest waardevolle bezit van zijn schoonzoon op 666 Fifth Avenue te redden?

Het ontwerp van Zaha Hadid Architects voor de toren van 12 miljard:

null

nullFoto: Kushner Properties/Zaha Hadid Architects

Plaats een reactie