Het verborgen leven van een Noord-Koreaanse vluchtelinge

360 Magazine/Nandu Zhoukan  |  8 augustus 2017 - 16:00 8 aug - 16:00

Al zeventien jaar leeft Zheng Jinsu in afzondering in het noordoosten van China. Sinds haar vlucht uit Noord-Korea heeft ze geen enkele legale status meer. Binnenkort gaat ze de grote oversteek wagen om naar Zuid-Korea of Thailand te reizen. Haar lot ligt dan in handen van op geld beluste mensensmokkelaars: ‘employés’. De vluchtelingen zijn vanaf het moment dat ze hun land verlaten officieel ‘landverraders’. 

Zheng Jinsu woont op een steenworp afstand van haar vaderland, en toch is het voor haar de andere kant van de wereld. Op haar twintigste ontvluchtte ze een leven van diepe armoede en belandde in Hunchun, een grensplaatsje in de provincie Jilin, in het noordoosten van China, waar ze in afzondering leeft en alleen buitenshuis komt om haar zoon naar school te brengen of naar de markt te gaan. Ze is dol op haar huis, maar het is tegelijk ook haar geheime schuilplaats.

Zheng Jinsu is illegaal de grens overgestoken. Nu ze hier zonder vergunning woont, loopt ze elk moment het risico dat de politie haar arresteert en terugstuurt naar Noord-Korea. Dus is ze veroordeeld tot een leven in de illegaliteit. ‘Ze is hier kort voor de winter van 1996 gekomen’, vertelt Li Shitai, haar aangetrouwde oom. Deze zakenman, die behoort tot de Koreaanse minderheid in China, houdt zich bezig met de handel tussen China en Noord-Korea. Hij weet nog dat hij haar op een avond in 1998 voor het eerst ontmoette: ze was klein en mager en leek timide en terneergeslagen. (…)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie