Spaanse regering bevestigt Russische inmenging in Catalaanse kwestie

El Pais  | 12 november 2017 - 11:1412 nov - 11:14

Om verwarring te zaaien zijn Russische en Venezolaanse hackers en trolls zeer actief met nepnieuws in de crisis rond de Catalaanse onafhankelijkheid. Dit zei de Spaanse minister van Defensie na het wekelijkse kabinetsberaad, aldus de Spaanse krant El País. Spanje gaat de zaak morgen aan de orde stellen in Brussel. ‘Europa moet dit zeer serieus nemen.’

‘De regering bevestigt dat veel activiteit op sociale media afkomstig is van Russisch grondgebied’, zei Defensieminister María Dolores de Cospedal, ‘en ik gebruik juist deze woorden: Russisch grondgebied. Want we hebben niet vastgesteld dat het noodzakelijkerwijs de Russische regering is. Daar moeten we uiterst voorzichtig mee zijn. De berichten komen deels uit Rusland, deels van elders, ook van buiten Europa.’

Nepnieuws
Hackers uit Rusland en Venezuela hebben in toenemende mate valse en gemanipuleerde berichten op sociale media verspreid rond het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid, variërend van vijf jaar oude foto’s van gewonde demonstranten tot het nepbericht dat de Balearen achter de Catalaanse onafhankelijkheid zouden staan. Andere nepberichten meldden dat het Spaans op Catalaanse scholen inmiddels als ‘buitenlandse taal’ wordt onderwezen, en dat ‘hoge EU-functionarissen achter het gebruik van geweld in Catalonië staan’.

Vorige maand schreef El País al dat de pro-Catalaanse activiteit van Russische hackers met 2000 procent toenam rond 1 oktober, de dag van het Catalaanse onafhankelijksreferendum. Kremlin-gesteunde nieuwssites als RT en Sputnik bereikten met hun valse berichtgeving over Catalonië Trump-getrouwe nieuwszenders in de VS, zoals Infowars en Drudge Report, met als resultaat dat valse berichten uiteindelijk wereldwijd werden rondgepompt. Adjunct-hoofdredacteur David Alandete van El País schreef dat zowel Trump als Poetin er niet rouwig om zullen zijn wanneer de EU verzwakt en Europa verdeeld raakt.

Ontwrichting van de EU
Een Spaanse regeringswoordvoerder sprak vrijdag van een confrontatie tussen democratie en nieuwe technologie: ‘Europa moet dit zeer serieus nemen. Het kan niet zo zijn dat onbekende krachten afkomstig uit het buitenland proberen de grondwettelijke orde omver te werpen.’ Spanje brengt de zaak morgen ter sprake op de maandelijkse EU-bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerder van regeringspartij Partido Popular zegt dat de inmenging erop is gericht om de Europese stabiliteit te ondermijnen. ‘En op dit moment wordt getracht dat doel te bereiken door te focussen op Catalonië.’ Ook de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat Russische netwerken en hackers zich niet exclusief richten op Spanje, maar mikken op ontwrichting van de EU.

Chris Slupski

Plaats een reactie