Alt-right verkeert in chaos

360 Magazine/The New York Times Magazine  | 13 september 2018 - 16:0013 sep - 16:00

Een jaar na Charlottesville heerst er wanorde binnen de Amerikaanse alt-rightbeweging. Maar dat betekent niet dat hun ideeën verdwenen zijn.

Na maanden van juridische problemen, tegenprotesten en interne conflicten lijken de wit-nationalisten die een jaar geleden in de straten van Charlottesville met hun fakkels en hun van haat vervulde leuzen het hele land deden opschrikken nu, in ieder geval tijdelijk, te zijn teruggedrongen naar de marge.

De lage opkomst bij een geplande demonstratie in Washington, op een zondag in augustus dit jaar, 
zegt weinig over de huidige mate van intolerantie, haatdragendheid en xenofobie die de VS in zijn greep heeft. Het afgelopen jaar is in de tien grootste Amerikaanse steden het aantal door haat gedreven misdaden gestegen en ook de verhalen over ‘immense 
geografische veranderingen’, bedoeld om angst te zaaien, zijn inmiddels gemeengoed geworden. Maar de lage opkomst in Washington zegt wel iets over 
de wanorde binnen een beweging die zich vorig jaar augustus in verontrustend grote aantallen manifesteerde tijdens een Unite the Right-demonstratie in Charlottesville. (…)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie