Licht in de duisternis

Horspodarske Noviny / 360  | 23 April 2019 - 14:0023 Apr - 14:00

De voormalige advocate en milieuactiviste Zuzana Čaputová werd vorige maand tot eerste vrouwelijke president van Slowakije verkozen. In een land dat al meer dan een jaar in een diepe politieke en morele crisis verkeert geeft haar overwinning licht in de duisternis.

Toen we voor de eerste verkie­ zingsronde aan Zuzana Čaputová vroegen wat de zwakke plekken van haar belangrijkste tegenstanders waren, draaide ze de vraag om: ‘In plaats van naar de tekort­ komingen van andere kandidaten te zoeken wil ik er liever voor zorgen dat de Slowaken gaan stemmen, en wel op mij. Ik wil geloven dat dat de beste kans op succes biedt.’ Juist door die positieve instelling, die is gebaseerd op haar eigen overtuigingen, en door haar weigering haar tegenstanders aan te vallen is deze gescheiden advocate van 45 de favoriet geworden tijdens de presidentsverkiezing. In enkele weken tijd is haar populariteit als een komeet omhooggeschoten.

‘Čaputová heeft haar kiezers vooral geraakt door haar houding, door de ongedwongen manier waarop ze zich tot mensen richt en de beslistheid waarmee ze haar ideeën formuleert zonder ooit het conflict te zoeken,’ zegt sociologe en voormalig premier Iveta Radičová, die tien jaar geleden de tweede ronde van de presidents­ verkiezing wist te halen.

Zuzana Čaputová wordt aangemerkt als progressief, wat momenteel niet bepaald goed valt in Centraal­Europa. Zo geeft ze openlijk toe dat ze vóór adoptie door homostellen is, en dat is, samen met abortus, een veel dramati­ scher en controversiëler thema voor de conservatieve Slowaken dan voor de liberalere Tsjechen. ‘Ik wil de president van iedereen zijn. Ook de conservatieve kiezers moeten weten dat ik hun waar­ den zal respecteren,’ heeft Čaputová aangekondigd, die zichzelf christen noemt en wier kandidatuur is gesteund door enkele priesters van de katholieke kerk.

Zelfs na enkele weken campagne voe­ ren bleef de blonde Čaputová voor menigeen een verrassende verschij­ning.

» Lees dit artikel verder “in de Reader”:https://digitaal.360magazine.nl/magazine/158/artikel/8 / op Blendle

Plaats een reactie