Salvini goochelt met 
migratiecijfers

360 | Amsterdam  | 13 May 2019 - 14:0013 May - 14:00

Als rechtgeaard nationalistisch politicus heb je er uiteraard baat bij om de hoeveelheid illegale migranten in je land fors aan te zetten.

Des te opmerkelijker is het dat de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini onlangs cijfers naar buiten bracht die aanzienlijk lager liggen dan de aantallen die hij eerder noemde.

Op een bijeenkomst van EU-ministers van Binnenlandse Zaken in Oostenrijk in 2018 bevestigde hij nog als kersverse minister: ‘Italië kampt met 500.000 illegale immigranten. Als we er niet in slagen er meer dan tienduizend per jaar uit te zetten, hebben we vijftig jaar nodig om het verleden te herstellen.’ Nu zegt Salvini dat er geen 500.000 maar maximaal 90.000 illegale migranten in Italië zijn. ‘Dit zijn de laatste cijfers die zijn berekend, dus 
die kenden we eerder niet.’

De Italiaanse regeringspartijen verschillen nu van mening over het daadwerkelijke aantal migranten dat illegaal in het land zou verblijven. Coalitiegenoot Vijfsterrenbeweging is verontwaardigd over de nieuwe cijfers van Salvini en zegt dat hij het aantal van een half miljoen migranten zelf in het regeerakkoord heeft gezet. Zij houden vol dat het getal klopt. Het is de Vijfsterrenbeweging dan ook een raadsel waarom Salvini nu met het veel lagere aantal komt. Is dat misschien omdat hij nog amper werk heeft gemaakt van de eerder zo krachtig beloofde repatriëring van migranten?

Dit jaar heeft Italië 2021 mensen teruggestuurd. Als Salvini in dit tempo doorgaat, heeft hij ruim zestig jaar nodig om de laatste ‘clandestino’ het land uit te zetten. Althans, uitgaande van een half miljoen illegalen. Op een aantal van 90.000 ziet zijn uitzettingsbeleid er op slag daadkrachtiger uit.

Allemaal gezeur, vindt Salvini ondertussen. Volgens hem is het werk om deze cijfers te verkrijgen ‘zeer precies en punctueel’ gedaan.

(La Stampa, Turijn)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie