‘We moeten corruptie in bestrijden om Europa’s ziel te redden’

360 | Amsterdam  | 20 May 2019 - 09:0020 May - 09:00

Europese verkiezingen | Roemenië draagt het eerste half jaar van 2019 het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, maar kampt ook met vele corruptieschandalen. Geluiden vanuit Roemenië én vanuit Europa roepen de EU op om hier korte metten mee te maken.

In aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 t/m 26 mei bespreekt 360 elke dag een opinieartikel uit een internationale krant van een Europese politicus of opiniemaker met zijn of haar visie voor Europa.

‘Gebruik alsjeblieft Artikel 7 tegen mijn land,’ smeekt de Roemeense Radu Dimitrescu in een artikel dat genomineerd is voor de European Press Prize. Dimitrescu legt uit dat de Roemeense regeringspartijen en de oppositie het voorzitterschap van de EU-Raad hebben aangegrepen om kritiek in de kiem te sporen en de rangen te sluiten in het om zo ‘het nationaal belang en de agenda van Roemenië te bevorderen’. Dit heeft ertoe geleid dat de regering van de sociaaldemocratische PSD en de liberale ALDE vrij spel had om wetten in te voeren die van corruptie verdachte politici een vrijgeleide geven. Zo heeft de parlementsvoorzitter Liviu Dragnea, terwijl hij al twee keer veroordeeld is voor corruptie, steeds zijn straf weten te ontlopen. Ook heeft de Roemeense regering in 2018 ‘noodmaatregel 13’ ingevoerd, die corruptie met een fraudebedrag onder de 42.000 euro onbestraft laat.

‘Er is maar één manier waarop Brussel met de schurkachtige Roemeense maffiaregering om kan gaan: Artikel 7 in werking stellen en alle EU-gelden voor het land bevriezen,’ aldus Dimitrescu. Artikel 7 is een strafprocedure voor lidstaten die de fundamentele rechten van de EU niet respecteren en kan en zelfs ertoe leiden dat een land zijn Europees stemrecht verliest.

Ook Europarlementariër Guy Verhofstadt roept op tot een sterker Europees optreden tegen corruptie in Roemenië. Hij beklaagt zich in een artikel op project-sindicate.org over de tegenwerking die Laura Codruța Kövesi, voormalig hoofd van het Roemeense Nationale Anti-Corruptie Commissariaat (DNA), ontvangt van de Roemeense regering. In juli 2018 werd zij van haar functie ontheven door de minister van Justitie Tudorel Toader. Medestanders van parlementsvoorzitter Liviu Dragner beschuldigden haar ervan dat ze haar autoriteit heeft overspeeld. ‘Dat is een andere manier om te zeggen dat ze té effectief is geweest in het bestrijden van corruptie in de Roemeense politiek,’ zegt Verhofstadt. Het Europees Parlement heeft haar dan ook voorgedragen als Europees Openbaar Aanklager (EPPO).

‘De EU werd ooit beschouwd als een bastion van hoop voor zij die onder tirannie, despotisme en kleptocratie leefden. Het is tijd om die rol weer te claimen. Kövesi’s moedige en zeer effectieve optreden in het gevecht tegen corruptie in Roemenië heeft laten zien wat één persoon, gesteund door het recht, kan bereiken. De EU moet haar en overal waar ze voor staat omarmen. De strijd tegen corruptie in Roemenië en de rest van Europa is een strijd om de ziel van Europa,’ aldus Verhofstadt.

Vooralsnog heeft het de Europese Commissie geen Artikel 7-procedure in gang gezet tegen Roemenië.

Radu Dimitrescu is student politicologie en een van de hoofdredacteuren van The New Federalist.

Lees het volledige artikel van Radu Dimitrescu in de reader (Nederlands)

Guy Verhofstadt is de voorzitter van de Europese fractie Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE), waar ook de VVD en D66 deel van uitmaken, en lid van de Belgische partij Open Vlaamse Liberalen en Democraten.

Lees het volledige artikel van Guy Verhofstadt op project-syndicate.org (Engels)

Andere artikelen in deze reeks:

» 16 mei, Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borell: ‘Hoe kunnen we voorkomen dat de EU uiteenvalt door angst voor de toekomst?’

» 17 mei, Poolse minister-president Mateusz Morawiecki: ‘Meer samenwerking om Europa te beschermen tegen Russische invloeden, of minder bemoeienis van “Brussel”?’

» 18 mei, Iniciativa Liberal: In Portugal positioneert een nieuw liberale partij zich tegenover de socialisten en de sociaal-democraten

» 19 mei, Heiko Maas: ‘Als we Europa aan de populisten overlaten, dan leidt dat tot chaos’

Plaats een reactie