Man van 1,3 biljoen

New York Times / 360  | 28 juni 2019 - 10:0028 jun - 10:00

Mohammed bin Zayed, alias MBZ, de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten, is de machtigste en rijkste man in het Midden-Oosten. En dat niet alleen. Met zijn handel en wandel  bereikt hij de hoogste ambtenaren in de Verenigde Staten, met wie hij de strijd wil aanbinden tegen Iran en het Moslimbroederschap. Ooit van hem gehoord?

Prins Mohammed bin Zayed, de 29-jarige bevelhebber van de bijna non-existente luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten, was naar Washington gekomen om wapens te kopen.

In 1991, vlak na Iraks invasie in Koeweit, wilde de jonge prins zó veel militair materieel aanschaffen om zijn eigen oliemonarchie te beschermen – van Hellfire-raketten tot Apache-helikopters tot F-16-jachtvliegtuigen – dat het Congres vreesde dat hij de regio zou kunnen destabiliseren.

Maar het Pentagon, dat probeerde in het Golfgebied geschikte bondgenoten te vinden, zag in prins Mohammed een veelbelovende partner. Deze prins, de lievelingszoon van de laaggeletterde bedoeïen die de Verenigde Arabische Emiraten had gesticht, was een serieuze, in Engeland opgeleide helikopterpiloot die in 1991 zijn vader had overgehaald om vier miljard dollar over te maken naar de VS als bijdrage aan de oorlog tegen Irak.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie