Jakarta: rechtszaak om vervuiling

The Guardian / 360  | 11 July 2019 - 20:0011 Jul - 20:00

Inwoners van de Indonesische hoofdstad Jakarta worden er letterlijk ziek van om dagelijks ’s werelds smerigste lucht in te moeten ademen en hebben daarom onder aanvoering van milieuactivisten besloten een proces tegen de Indonesische regering te beginnen in de hoop dat die nu eindelijk eens actie zal ondernemen.

De luchtkwaliteit in de metropool in Zuidoost-Azië is de afgelopen maand drastisch verslechterd en is nu beroerder dan in notoir vervuilde steden als Delhi en Beijing. Behalve het verkeer zijn het vooral de industrie, open vuilverbrandingen en kolencentrales die Jakarta de meest vervuilde stad van Zuidoost-Azië maken. Vorige week werd een luchtkwaliteitsindex (AQI) van 240 gemeten. Ter vergelijking: de indexwaarde van bijvoorbeeld Londen is 12, San Francisco staat op 26.

De aangeklaagden in de rechtszaak, die deze maand begint, zijn de Indonesische president, de ministeries van Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Milieu en de gouverneurs van Jakarta, Bantam en West-Java.

(The Guardian, Londen)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie