China doorzoekt telefoons van toeristen

Süddeutsche Zeitung / 360  | 18 July 2019 - 14:0018 Jul - 14:00

Oeigoerse moslims in Xinjiang, de autonome regio in het noordwesten van China, zijn onderworpen aan een keihard repressief beleid door de Chinese overheid. Dat bestaat uit internering in zogenaamde heropvoedingskampen, maar ook uit intense surveillance door de wijdverbreide toepassing van technologie voor gezichtsherkenning en het monitoren van mobiele telefoons.

Maar deze surveillance blijkt zich niet uitsluitend tot de lokale bevolking te beperken. Uit onderzoek door Süddeutsche Zeitung, Vice-Motherboard, The Guardian, The New York Times en de Duitse omroep NDR blijkt dat de Chinese autoriteiten bij grensovergangen software installeren op de mobiele telefoons van alle bezoekers aan de regio, ook op die van buitenlandse toeristen. Bij grensovergangen moeten telefoons worden afgegeven, waarna de software, BXAQ of Fengcai genaamd, wordt geïnstalleerd door de grenspolitie.

De software verzamelt vervolgens alle agenda-gegevens, telefooncontacten, belgegevens en sms-berichten en uploadt deze naar een Chinese server. De telefoons worden ook gescand om te zien welke apps zijn geïnstalleerd en welke gebruikersnamen daarvoor worden gebruikt. Bovendien worden ze doorzocht op ‘islamitisch materiaal’, waaronder zelfs muziek van de Japanse metalband Unholy Grave, dat de song ‘Taiwan: Another’ China op het repertoire heeft staan. Problematisch voor bezoekers is dat de autoriteiten zeer brede definities hanteren. Inmiddels hebben een aantal westerse antivirusbedrijven hun producten aangepast om de Chinese software te signaleren.

(Süddeutsche Zeitung, München)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie