Iran speelt de nucleaire kaart na de dreigementen van Washington

Courrier International / 360  |  6 January 2020 - 11:25 6 Jan - 11:25

Teheran heeft op zondag 5 januari aangekondigd dat het zich volledig zal terugtrekken uit het atoomakkoord 2015 en dat het zich niet langer houdt aan de gestelde limieten voor het verrijken van uranium. Donald Trump herhaalde op zijn beurt zijn dreigement om cultureel belangrijke Iraanse doelen aan te vallen.

Terwijl de wereld vreest voor een uitbarsting van geweld tussen Teheran en Washington na de moord op de Iraanse generaal Soleimani, heeft Iran de spanningen zondag wederom laten oplopen door het atoomakkoord te verlaten. De Islamitische Republiek heeft ‘vijfde en laatste fase’ aangekondigd van haar plan om haar nucleaire restricties te verminderen, en heeft verklaard dat zij zich niet langer gebonden voelt door enige beperking ‘aan het aantal kernreactoren’.

‘Mr. Trump heeft gezegd dat de moord op generaal Soleimani op vrijdag gericht was op het voorkomen van oorlog’, maar ‘deze moord lijkt steeds grotere gevolgen te hebben die veel verder gaan dan wat de Verenigde Staten kunnen beheersen’, Inclusief ‘de nucleaire toekomst van Iran’, reageerde de New York Times.

‘Het is ironisch dat het de moord op Qassem Soleimani is die uiteindelijk de atoomdeal met Iran zal begraven’, zei Ben Rhodes, voormalig adviseur van de nationale veiligheid van Barack Obama, in een analyse gepubliceerd op de website van The Atlantic. ‘Onder het presidentschap van Obama geloofden we dat Soleimani tegen het [atoomakkoord] was en dat hij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken die de onderhandelingen leidde met argwaan bekeek’, herinnert hij zich.

Ondanks alles toont Iran ‘een zekere terughoudendheid’

De verklaringen van Teheran betekenen concreet dat de Islamitische Republiek nu ‘klaar is om haar kernreactoren te laten draaien’, zei de Amerikaanse journalist Tim Lister in een analyse gepubliceerd op de CNN-website. Iran heeft echter niet de ‘intentie om uranium van militaire kwaliteit te produceren’. Verschillende door de journalist geïnterviewde experts zijn zelfs van mening dat Teheran, ondanks de schijn, ‘een zekere terughoudendheid’ heeft getoond.

‘Ze kozen ervoor om geen agressievere houding aan te nemen na de dood van Soleimani, zoals een toenemende verrijking met 20 procent,’ vertelde de voormalige Amerikaanse topfunctionaris Eric Brewer aan CNN. ‘Ze lieten wat manoeuvreerruimte.’ Nu is de grote vraag ‘of Iran deze aankondiging zal opvolgen door meer reactoren te gebruiken’, wat volgens de Amerikaanse expert ‘mogelijk dichter bij de ontwikkeling van een kernwapen zou kunnen komen’.

Het aanvallen van cultureel waardevolle plaatsen zou ‘een oorlogsmisdaad’ zijn

Uren vóór de nucleaire verklaringen van Iran bediende Donald Trump zich van een zeer harde toon tegen Teheran en bedreigde hij het land met zware vergeldingen als het over zou gaan tot ‘wraak’ van na de moord op generaal Soleimani. De Amerikaanse president herhaalde zondag zijn dreigement om Iraanse cultureel waardevolle plaatsen te vernietigen. ‘Ze hebben het recht om onze onderdanen te vermoorden […] en we hebben niet het recht om hun culturele sites te schaden? Zo werkt het niet,’ twitterde hij.

Zijn bedreigingen zorgden dit weekend voor verontwaardiging in de Verenigde Staten. ‘Zulke aanvallen zouden volgens het internationaal recht een oorlogsmisdaad vormen’, merkt de Washington Post op.

‘De Verenigde Staten hebben het Cultureelgoederenverdrag van de Haagse Conventie in 1954 ondertekend. Dit verdrag schenden door aanvallen op historische Iraanse plaatsen uit te voeren zou een enorme ommekeer zijn,’ schrijft de New York Times.

Bron: Courrier International

Plaats een reactie