Het enige Chinese perspectief

Dossier | #173  |  1 February 2020 - 10:30 1 Feb - 10:30

De wereldwijde Chinese propagandacampagne heeft een onvoorstelbare reikwijdte en loopt op volle toeren. Beijing koopt zelfs mediabedrijven op om buitenlandse journalisten ‘het Chinese verhaal goed over het voetlicht te laten brengen’.

Het team dat de sollicitatiebrieven doorneemt voor de nieuwe Londense hub van China’s staatsomroep, heeft een jaloersmakend probleem: veel en veel te veel kandidaten. Er zijn bijna zes-duizend reacties gekomen op negentig vacatures om ‘het nieuws te verslaan vanuit Chinees perspectief’.

Voor westerse journalisten, gedemoraliseerd door eindeloze bezuinigingsronden, lijkt China Global Television Network een zeer aantrekkelijk alternatief. Het bedrijf biedt goede salarissen en een uiterst moderne werkomgeving in speciaal ontworpen studio’s in Chiswick, West-Londen. CGTN – zoals de internationale tak van China Central Television in 2016 is gedoopt – is het meest high-profile onderdeel van China’s razendsnelle mondiale media-opmars, die tot doel heeft, in de woorden van president Xi Jinping: ‘het
Chinese verhaal goed over het voetlicht te brengen’. In de praktijk lijkt dat min of meer neer te komen op het dienen van het ideologische streven van de staat.

Beijing heeft zich tientallen jaren defensief en reactief opgesteld aangaande het creëren van het eigen imago. Men richtte zich voornamelijk op de eigen bevolking. De meest
zichtbare manifestatie van deze inspanningen was dat binnen China letterlijk content verdween: buitenlandse tijdschriften waar bladzijden uit waren gescheurd, of de BBC die op zwart ging zodra er items werden uitgezonden over gevoelige onderwerpen als Tibet, Taiwan of de doden op het Tiananmen-plein in 1989. Beijing zette grove middelen in: binnenlandse censuur, officiële klachten die werden ingediend bij het hoofdkwartier van nieuwsagentschappen en buitenlandse correspondenten die het land uit werden gezet.

» Lees verder in de Reader (voor abonnees) / op Blendle

Plaats een reactie