Michael Bloomberg valt Trump aan op de inhoud

Amerika | Amerika's | New York Times  | 21 February 2020 - 09:0021 Feb - 09:00

Michael Bloomberg, miljardair en voormalig Republikein, wil koste wat kost – hij geeft er zo’n 1 miljard dollar voor uit – een tweede termijn van Donald Trump tegenhouden. En hoe twijfelachtig hij Trump als persoon ook vindt, hij speelt niet op de man. Bloomberg valt hem aan op zijn daden.

De presidentscampagne van Michael Bloomberg heeft de harten van Democratische kiezers sneller doen kloppen. Helaas voor Bloomberg – een voormalige Republikein die als miljardair Wall Street gunstig gezind is en die als burgemeester van New York de raciaal getinte politietactiek van ‘aanhouden en fouilleren’ steunde – komt dat vooral doordat ze zich erover opwinden. Veel Democraten zijn niet boos op Bloomberg vanwege die persoonlijke en ideologische prioriteiten, maar omdat het erop lijkt dat hij de nominatie voor de partij wil kopen. Bloomberg heeft laten weten dat hij maar liefst 1 miljard van zijn vermogen van 50 miljard dollar aan zijn campagne wil uitgeven. De angst bestaat dat die campagne tot een slepende strijd tussen de Democratische kandidaten zal leiden en uiteindelijk een gemankeerde winnaar zal opleveren, die vrijwel zeker geen Bloomberg zal heten.

Horrorspotjes
Maar er is een goede reden waarom Bloombergs kandidatuur een zegen zou kunnen zijn voor degene die het in november uiteindelijk tegen Donald Trump opneemt. Bloomberg heeft het grootste deel van zijn geld niet besteed aan de huur van grote zalen voor campagnebijeenkomsten of aan vliegtuigen om het land mee te doorkruisen, maar aan reclamespotjes: ruim 200 miljoen dollar in nog geen twee maanden. De kosten voor de tv- en radiospotjes bedroegen het afgelopen jaar meer dan drie keer zoveel als de reclame-uitgaven van alle andere Republikeinse en Democratische kandidaten bij elkaar, die van medemiljardair Tom Steyer uitgezonderd, aldus databedrijf Advertising Analytics.

» Lees dit artikel in de Reader / Op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie