Trump hanteert beproefd Kremlin-draaiboek

VS | Amerika's | The Atlantic  | 26 August 2020 - 13:0026 Aug - 13:00

Het is een tactiek die al vaker is toegepast: chaos misbruiken om geweld te laten escaleren, en dan met krachtige hand de orde herstellen. De Russische president Poetin bedient zich al jaren van dit ‘performatief autoritarisme’ om aan de macht te kunnen blijven. Een analyse van Anne Applebaum.

Op het eerste gezicht leek het volkomen waanzin. In Portland patrouilleerden federale veiligheidsagenten in volledige gevechtsuitrusting. Ze droegen camouflagepakken met onduidelijke insignes, waren zwaar gewapend, gebruiken wapenstokken en traangas, pikten willekeurig mensen van straat en werkten die in busjes zonder kenteken. De agenten behoorden niet tot eenheden die zijn gespecialiseerd in crowdcontrol; nee, ze waren afkomstig van diensten als de Customs and Border Protection, Immigration and Customs Enforcement, Transportation Security Administration en de Coast Guard. Ze hadden ervaring met grenspatrouilles, het fouilleren van vliegtuigpassagiers en het uitzetten van vreemdelingen zonder papieren – het soort ervaring dat contraproductief werkt wanneer je groepen boze demonstranten in het gareel moet houden, want dan moet je behoedzaam opereren.

Het viel dan ook te verwachten dat deze troepen wezenlijke fouten zouden maken. In plaats van de samenwerking te zoeken met de plaatselijke leiders, streken ze die tegen de haren in. In plaats van met zachte hand mensen te overreden naar huis te gaan, leidde hun opstelling ertoe dat er alleen nog maar meer mensen de straat op gingen. In plaats van de lont uit het kruitvat te halen, gooiden ze olie op het vuur. Ze lieten het geweld escaleren. Ze verergerden de situatie alleen maar.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie