Voetbal is ook liefde(shormoon)

The New York Times  | 10 December 2012 - 17:0710 Dec - 17:07

Voetbal is niet alleen geweld, commercie en andere ellende. Spelen, winnen en teamgeest wekken ook veel positieve emoties op.

Vandaag is grensrechter Richard Nieuwenhuizen gecremeerd. Nieuwenhuizen is door drie voetballende tieners doodgeschopt. Uit de vele berichten van voetballers, KNVB-bestuurders, ouders, scheidsrechters, grensrechters en vrijwilligers die de afgelopen dagen in de media te lezen, horen en zien waren, blijkt dat voetbal en agressie vaak samengaan.

Maar voetbal kan ook het ‘liefdeshormoon’ oxytocine opwekken. Dat schrijft de New York Times. Gert-Jan Pepping, onderzoeker en universitair docent bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, zegt in de New York Times dat spelen in een team en scoren de chemie van het brein verandert. Pepping is een expert op het gebied van oxytocine, emoties en competitie. Hij heeft onderzoek gedaan naar de emoties die voetbalspelers ervaren bij het nemen van strafschoppen tijdens het EK en WK.

Een van Peppings conclusies is dat positieve emoties besmettelijk zijn. Als de speler die de eerste strafschop neemt uitbundig juicht, scoren zijn teamgenoten vaker. “Transference of emotion”, noemt Pepping dit proces.

(Foto van Brandon Giles)

Tags: voetbal

Plaats een reactie