CIA wil het wereldwijde weer beheersen

Mother Jones  | 23 July 2013 - 13:0523 Jul - 13:05

Amerikaanse inlichtingendienst wil het weer en het klimaat kunnen beïnvloeden.

De Central Intelligence Agency (CIA) financiert een onderzoek naar de mogelijkheden om via geo-engineering de opwarming van de aarde te stoppen. Geo-engineering is het bewust ingrijpen in de werking van de aarde. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de National Academy of Sciences (NAS).

De wetenschappers van NAS gaan onder meer onderzoeken of zonnestralen gemanaged kunnen worden en of het mogelijk is om koolstofdioxide (verantwoordelijk voor het broeikaseffect) verwijderd kan worden. De CIA heeft eerder een eigen onderzoekscentrum gehad voor onderzoek naar klimaatverandering. Volgens de CIA hangt klimaatverandering samen met de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Grote schaarste van bijvoorbeeld water en brandstoffen kan voor onlusten zorgen. Bosbranden die ontstaan door langdurige droogte kunnen grootschalige evacuaties tot gevolg hebben. Zware stormen zoals Hurricane Sandy en Katrina kunnen voor ernstige overstromingen en langdurige sociale ontwrichting zorgen.

Volgens geo-engineeringdeskundige David Keith van Harvard University werd tot nu toe vaak lacherig gedaan over het veranderen van het weer en het klimaat. Maar volgens Keith is het ingrijpen in de processen van de aarde gemakkelijk en goedkoop. Dat betekent ook dat andere landen dat kunnen doen (China deed in 2008 een poging om de regen in de buitenwijken van Beijing te laten vallen in plaats van op het Olympisch stadion) en dat geo-engineering door terroristen als wapen ingezet kan worden waarmee grote aantallen mensen getroffen kunnen worden.

Tegenstanders van geo-engineering zeggen dat het eenvoudiger is om de uitstoot van broeikasgassen te beperken door te investeren in groene energie. Ook zou de Amerikaanse overheid meer geld kunnen uitgeven aan dammen en dijken om de gevolgen van overstromingen te beperken.

(Storm boven Manhattan. Foto van Lisa Bettany)

Plaats een reactie