3D-printer maakt ledematen voor verminkte kinderen in Zuid-Soedan

WebAfrica  | 21 January 2014 - 10:2021 Jan - 10:20

Met een kunsthand tellen door de oorlog gewonde Zuid-Soedanezen weer mee.

Daniel Omar verloor in 2012 beide armen bij een bomaanslag in Zuid-Soedan. De toen 14-jarige jongen zei tegen een verslaggever van Time dat hij liever dood was geweest. Deze uitspraak schokte de Amerikaanse ingenieur en uitvinder Mick Ebeling uit Los Angeles. Ebeling, eigenaar van Not Impossible Lab, besloot Daniel en andere slachtoffers van oorlog en geweld te helpen.

In november 2013 ging Ebeling naar Zuid-Soedan in de hoop Daniel te vinden. Hij had 3D-printers en andere apparatuur meegenomen om een prothese voor de jongen te maken. Ebeling vond de jongen en maakte een hand voor hem. Daarna richtte de Amerikaan een werkplaats in Zuid-Soedan op waar vrijwilligers ledematen voor slachtoffers van de burgeroorlog printen. Er zijn in Zuid-Soedan ongeveer 50.000 mensen die een arm, hand of been hebben verloren. Een handprothese printen kost ongeveer 72 euro.

De nieuwe ledematen zorgen ervoor dat de gewonde Zuid-Soedanezen weer meetellen binnen hun familie en gemeenschap. Op handicaps berust een groot taboe in veel Afrikaanse landen. Wie een of meerder ledematen mist, heeft bovendien verzorging van familie nodig. Met een kunsthand kunnen mensen zelf weer een bijdrage leveren aan hun eigen levensonderhoud en dat van familieleden.

Plaats een reactie