De gelukkige klas – Het wonder van het Finse onderwijs

360 Magazine/Dagens Nyheter  |  1 december 2017 - 09:13 1 dec - 09:13

Gelukkige leerlingen die goed presteren, gewaardeerde leerkrachten die uitstekend worden opgeleid en goed worden betaald; door veeleisendheid te koppelen aan steun én vrijheid voor de leerlingen, is het Finland gelukt op de eerste plaats in Europa te komen bij een wereldwijde vergelijking van onderwijssystemen.

Lange tijd had Zweden op onderwijsgebied een ruime voorsprong op Finland. Het land had jarenlang geïnvesteerd in scholen, de gebouwen gemoderniseerd, nieuw materiaal aangeschaft en alternatieve onderwijsmethoden beproefd. Tot aan het begin van de jaren negentig was er maar weinig belangstelling voor het Finse onderwijssysteem, maar des te meer voor het Zweedse.

Dat was vóór 2000, toen Pisa werd gelanceerd, een driejaarlijks internationaal onderzoek naar de leerprestaties van vijftienjarigen op het gebied van leesvaardigheid, wiskunde en natuurwetenschappen. Daarbij behaalde Finland niet alleen de beste resultaten van heel Europa, maar het wist zelfs diverse Oost-Aziatische landen voor te blijven. Niet alleen was het niveau van de Finse leerlingen omhooggegaan, het aantal leerlingen met leerproblemen was uitzonderlijk laag. (…)
Lees verder via Blendle – gratis voor abonnees van 360 Magazine

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie