Gezichtsherkenning: het kan, het mag, en het kost niks

The New York Times / 360  | 22 June 2019 - 10:0022 Jun - 10:00

Dankzij gezichtsherkennende technologie kunnen bedrijven en overheden steeds makkelijker onze handel en wandel volgen. Niet alleen als we een overtreding begaan, maar ook als we nietsvermoedend naar ons werk gaan, uit lunchen met een collega of een rondje hardlopen door het park. Willen we dat wel?

De meeste mensen begeven zich elke dag wel in de openbare ruimte: op straat, in de auto, in de trein. Maar een gedetailleerde lijst van alle plekken waar we zijn geweest, en met wie, zouden we over het algemeen als een inbreuk op onze privacy beschouwen. Als er gezichtsherkenning wordt toegepast op de beelden van de vele bewakingscamera’s waar het in onze steden van wemelt, dan komt die privacy in gevaar.

Om aan te tonen hoe simpel het is om iemand ongemerkt te volgen, hebben we eerst foto’s verzameld van mensen die rond het New Yorkse Bryant Park werken (grotendeels afkomstig van de site van hun werkgever). Daarmee gewapend hebben we de gezichtsherkenningsapplicatie van Amazon naar de openbare camerabeelden van dat parkje laten kijken. In negen uur beeldmateriaal detecteerde ons systeem zo 2750 gezichten (niet per se van 2750 verschillende mensen, want één persoon kon op verschillende beelden worden gedetecteerd). Daarbij wist de software een aantal mensen te herkennen, onder wie – met een waarschijnlijkheid van 89 procent – Richard Madonna, hoogleraar oogmeetkunde aan SUNY College. Totale kosten: een dollar of zestig.

‘Mijn eerste reactie was: jezuschristus, ongelooflijk,’ zei Madonna, toen we contact opnamen en uitlegden wat we hadden gedaan. ‘Ik schrok ervan hoe makkelijk ik blijkbaar door de software word herkend, want, nou ja… je ziet me alleen van opzij.’ We hadden voor ons experiment foto’s verzameld van openbare websites en we hebben Madonna voor publicatie om toestemming gevraagd.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie