Verslaafd aan pijnstillers in Afrika

Deutsche Welle / 360  |  4 July 2019 - 20:00 4 Jul - 20:00

Het recreatieve gebruik van legale opioïden zoals hoestsiroop en pijnstillers is de laatste 10 jaar wereldwijd enorm toegenomen en zorgt voor verslaafden, vooral in Afrika. Daar zijn medicijnen gemakkelijk toegankelijk en worden ze gesmokkeld en verkocht zonder enig medisch toezicht.

Matthew Nice van de Verenigde Naties zegt dat de situatie vooral in Ghana, Nigeria, Mali, Burkina Faso en Togo ernstig is. Het grootste probleem is pijnstiller Tramadol. ‘Er is grootschalige handel in ondermaatse, illegaal vervaardigde Tramadol in de hele regio’, zegt Nice.

In Egypte, een van de weinige landen in Afrika met betrouwbare gegevens, zijn ongeveer 100.000 mensen verslaafd aan opioïden, waarvan de helft aan Tramadol. Ook blijkt twee derde van de patiënten die worden behandeld voor verslaving in Egypte, verslaafd te zijn aan Tramadol. De VN waarschuwt al ruim 15 jaar voor de illegale, steeds professionelere handel in geneesmiddelen. ‘De jaarlijkse inbeslagname van illegale synthetische opioïden is even groot als de wereldwijde heroïnevangsten’, aldus Nice.

(Deutsche Welle, Bonn)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie