Massale bijensterfte in Brazilië

BBC / 360  | 12 September 2019 - 14:0012 Sep - 14:00

Terwijl de wereld bezorgd naar de enorme bosbranden in de Amazone kijkt, blijkt Brazilië ondertussen ook getroffen te zijn door een andere ecologische ramp. De afgelopen drie maanden zijn er 500 miljoen bijen gestorven, zo blijkt uit rapportages van bijenhouders in vier verschillende Braziliaanse staten.

In de staat Rio Grande do Sul werden 400 miljoen dode bijen gevonden. De belangrijkste oorzaak van de bijensterfte in Brazilië is volgens onderzoekers het gebruik van pesticiden zoals neonicotinoïden en fipronil. Die laatste stof kennen we in Nederland nog van de fipronilcrisis die de pluimveesector trof in 2017.

Terwijl de EU afgelopen april een bijna volledig verbod op neonicotinoïden ingesteld heeft vanwege de ernstige schade die het gif bij bijen kan veroorzaken, heeft Brazilië onder druk van de sterke agrolobby beperkingen op deze en andere pesticiden vorig jaar juist opgeheven, ondanks felle tegenstand van milieuactivisten die van een ‘gifpakket’ spreken. Activisten noemen Brazilië ‘de grootste consument en importeur van pesticiden ter wereld’. Volgens Greenpeace is het gebruik van pesticiden in Brazilië inmiddels sterk toegenomen. De afgelopen drie jaar zijn in Brazilië 193 producten geregistreerd die chemicaliën bevatten die in de EU zijn verboden.

Bijen spelen een belangrijke rol in de voedselketen: ongeveer een derde van het voedsel dat we eten is afhankelijk van bestuiving waarvoor voornamelijk bijen zorgen. Maar in de hele wereld gaat het momenteel slecht met het insect. In de Verenigde Staten verloren imkers het afgelopen jaar vier op de tien honingbijenkolonies. In Rusland rapporteerden twintig regio’s massale bijensterfte, waarbij ambtenaren aantekenen dat de honingproductie wel eens met 20 procent zou kunnen afnemen. In Zuid-Afrika stierven vorig jaar november minstens een miljoen bijen door fipronil en ook in landen als Canada, Mexico, Argentinië en Turkije is de afgelopen 18 maanden massale sterfte van bijen gemeld.

(BBC, Londen)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie