Klimaatverandering bedreigt luchthaven

EuroNews / 360  | 27 November 2019 - 20:0027 Nov - 20:00

Groenland is wellicht het eerste land ter wereld dat een luchthaven zal moeten sluiten vanwege klimaatverandering. Kangerlussuaq Airport is de belangrijkste luchthaven van het land en verwerkte vorig jaar 11.000 binnenkomende en vertrekkende vluchten, maar binnen vijf jaar zal de luchthaven waarschijnlijk moeten stoppen met civiele vluchten omdat start- en landingsbanen beginnen te scheuren door het smelten van de permafrost.

Permafrost is een laag aarde in arctische gebieden die doorgaans bevroren is. Door de huidige stijging van de temperatuur begint de aardlaag te ontdooien en te krimpen. De Groenlandse autoriteiten zien zich nu genoodzaakt elders, bij Nuuk, een nieuwe luchthaven aan te leggen. De Deense luchtmacht neemt de verantwoordelijkheid voor Kangerlussuaq over.

Groenland, het grootste eiland ter wereld, heeft een oppervlak dat voor ongeveer 80% bedekt is met ijs en de gevolgen van de opwarming van de aarde zijn er dan ook sneller merkbaar dan elders in de wereld.

(EuroNews, Lyon)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie