Wat 5G voor de industrie kan betekenen

Cultuur & Wetenschap | #173  | 28 January 2020 - 14:0028 Jan - 14:00

Controversieel of niet, het snelle 5G-netwerk biedt allerhande mogelijkheden voor nieuwe toepassingen overal ter wereld – zelfs in de ruimte.

In de voedingsmiddelenindustrie wordt AI al gebruikt voor het controleren van de toeleveringsketens en de kwaliteit van ingrediënten, voor het sorteren van producten en zelfs voor het ontwikkelen van smaakprofielen van specifieke doelgroepen. Maar met de komst van 5G en netwerken van met elkaar verbonden apparaten, het zogenaamde internet der dingen, maakt de technologie zich op voor nog veel complexere taken. Zo staat er straks misschien bier in onze koelkast dat mede is ontworpen door computers: sensoren die massa’s data over ingrediënten verzamelen, slimme algoritmen die al deze data verwerken en 5G-netwerken die de uitwisseling van al die data mogelijk maken.

In het laboratorium van Carlsberg in Denemarken onderzoeken ze al hoe ze op die manier nieuwe bieren kunnen ontwikkelen. Ze kijken daarbij vooral naar de selectie van de gisten die voor de fermentatie zorgen. Het vinden van een geschikte gistsoort kost nu nog veel tijd en geld.

Duizenden varianten worden maandenlang getest om vast te stellen of ze geschikt zijn voor massaproductie op de schaal die Carlsberg nodig heeft en of de fermentatie genoeg alcohol oplevert. In dat proces vallen bijna alle varianten uiteindelijk af. Zelfs al voldoen ze aan alle productie-eisen, dan nog kun je pas met enige zekerheid iets over de smaak zeggen als de fermentatie ver genoeg is om mensen te laten proeven. En van elke tweeduizend onderzochte gisten halen soms maar twee de eindstreep.

Hier kunnen AI en snelle netwerken voor de verwerking van grote hoeveelheden data hun nut bewijzen, zegt Jochen Förster, directeur en gist- en fermentatieprofessor van het Carlsberg Research Lab. Daarom hebben ze in samenwerking met de Universiteit van Aarhus, de Technische Universiteit van Denemarken en Microsoft een project opgezet om sensoren te ontwikkelen die de uiteindelijke smaak van een gistvariant al kunnen voorspellen voordat de fermentatie is begonnen. De enorme brij aan data die deze sensoren opleveren, wordt door zelflerende algoritmen geanalyseerd en inzichtelijk gemaakt. Dit zogenaamde Beer Fingerprinting Project loopt nog een jaar en heeft nu nog geen nieuwe biersmaken opgeleverd. Maar het team heeft volgens Förster wel al patenten ingediend voor technologie die hierbij is ontwikkeld. In de toekomst denkt hij dat de sensoren die ze ontwikkelen ook toegepast kunnen worden in de farmaceutische industrie en de geneeskunde, bijvoorbeeld voor het opsporen van bacteriële besmetting.

» Lees verder in de Reader op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie