Wij willen eruit

Cultuur & Wetenschap | #174  |  9 February 2020 - 09:00 9 Feb - 09:00

Het begin van het nieuwe jaar vormt een hoogtepunt voor escaperooms en Exit-games. Overal laten groepen mensen zich vrijwillig opsluiten om vervolgens spelenderwijs aan verzonnen gevaren te ontsnappen. Wat drijft hen?

Het begint meteen goed. Het nieuwe jaar is nog niet begonnen of de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, die wordt bewaakt door een tot de tanden gewapende speciale politie-eenheid, verkondigt dat de situatie buitengewoon ernstig is. ‘Het is tijd om onconventionele maatregelen te nemen.’ Hij hoopt en wenst dat de aanwezigen het gevaar dat de democratische rechtsstaat nu bedreigt, als een team zullen weten te bedwingen. Ze hebben een paar uur de tijd. Vertrek van de minister-president, deuren dicht, opgesloten.

Deze aflevering van het televisieprogramma Tatort, ‘Das Team’, uitgezonden op nieuwjaarsdag, was zelf een onconventionele maatregel. Opgenomen in minder dan twee dagen, zonder vast scenario, zonder speelplan, maar met een echte minister-president, was een briljant bedrieglijk stukje acteerkunst: een handvol commissarissen werd opgesloten in een kamer om de moord op een reeks politieagenten op te lossen. Degenen die opgesloten zaten, waren acteurs in een stuk waarvan ze de afloop niet kenden. Ze moesten experimenteren met hun angst, hun speurderskwaliteiten en hun instinct om een weg naar de vrijheid te vinden uit deze escaperoom. Alle beschikbare rechercheurs werden ingezet.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie