Plantplastic uit Nederland

Kort wereldnieuws | The Guardian  |  7 June 2020 - 16:00 7 Jun - 16:00

Als de plannen van het Nederlandse biochemische bedrijf Avantium slagen, drinken we binnenkort wellicht bier en frisdrank uit volledig plantaardige flessen, schrijft The Guardian.

Avantium, een van oorsprong Amsterdamse producent van duurzame chemicaliën, zet plantensuikers uit duurzaam geteelde gewassen om in ‘plantplastic’ dat sterk genoeg is om koolzuurhoudende dranken te bevatten. Het bedrijf wordt dan ook al gesteund door bierproducent Carlsberg, die hoopt zijn dranken te kunnen gaan verkopen in kartonnen flessen met een binnenlaag van plantaardig plastic. Ook Coca-Cola en Danone steunen het bedrijf.

Volgens Avantium-CEO Tom van Aken worden er voor zijn product geen fossiele brandstoffen gebruikt en kan het worden gerecycled. Proeven laten zien dat het ‘plantplastic’ binnen een jaar afbreekt wanneer het wordt gecomposteerd en dat het een paar jaar langer duurt als het onder normale omstandigheden buiten blijft liggen. Maar recycling is natuurlijk beter, vindt Van Aken.

Het overgrote deel van de 300 miljoen ton plastic die jaarlijks wereldwijd uit fossiele brandstoffen wordt gemaakt, wordt niet gerecycled en zorgt er zodoende voor dat zeeën en oceanen verontreinigd raken met enorme hoeveelheden microplastics die honderden jaren nodig hebben om volledig te worden afgebroken.

Avantium zal in eerste instantie elk jaar een bescheiden hoeveelheid van 5.000 ton plastic maken met suikers uit mais, tarwe of bieten. Het bedrijf vertrouwt erop dat de productie zal groeien naarmate de vraag naar hernieuwbare kunststoffen toeneemt.

» Lees meer Wereldnieuws In de reader / Op Blendle
» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie