Illegale boeken in India

The New York Times  | 14 January 2013 - 08:1414 Jan - 08:14

Roofkopieën van Vijftig tinten grijs en andere bestsellers verkopen goed in Mumbai.

In Mumbai is de koop en verkoop van illegaal gekopieerde boeken heel normaal. Het is zelfs zo, schrijft The New York Times, dat het gemakkelijker is om een roofkopie te kopen dan een gewoon boek. Het aanbod van straatverkopers is vaak actueler dan dat van boekwinkels en bibliotheken.

Schaarste is ook de reden geweest dat de boekenpiraterij begon in de jaren zeventig van de vorige eeuw. In Bombai heerste toen een levendige literaire cultuur. De vraag naar boeken was toen groter dan het aanbod. Wat bibliotheken en boekwinkels niet konden leveren, werd nagemaakt. Sinds de jaren negentig worden vooral kopieën van bestsellers gemaakt en verkocht. De pirateneditie van de populaire trilogie Vijftig tinten grijs kost 10 dollar. De boeken vinden gretig aftrek bij forensen die op weg zijn naar hun werk. Ook naar de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling is veel vraag.

De boekverkopers zijn over het algemeen kinderen. De wet tegen kinderarbeid noch de auteurswet helpen in India tegen de illegale boekenverkoop, merkt de New York Times op.

(Een straatverkoper in Delhi biedt een illegaal gekopieerd boek aan. Foto van Mat Booth)

Plaats een reactie