Romeinse stad ontdekt in Zuid-Frankrijk

IFLScience  | 11 April 2017 - 16:0011 Apr - 16:00

In de Zuidfranse stad Uzès, dichtbij Avignon en Nîmes, hebben archeologen restanten ontdekt van de Romeinse stad Ucetia. Dat die stad moet hebben bestaan was al veel langer bekend, maar tot nog toe was de precieze locatie onbekend.

Archeologen van het Franse Instituut INRAP deden hun ontdekking tijdens de bouw van een school dichtbij het moderne Uzès. Dat Ucetia moest hebben bestaan was al langer bekend, want al veel eerder was in het nabijgelegen Nîmes een steen met inscripties gevonden waarop 12 steden worden genoemd, waaronder Ucetia.

Een van de belangrijkste ontdekkingen is een gebouw van zo’n 250 vierkante meter dat een publieke functie moet hebben gehad. Het was omgeven door zuilen en heeft prachtige, veelkleurige mozaïekvloeren in verbluffend goede staat, waarop geometrische patronen, symbolen en dieren als een eend en een uil zijn te zien.

Voorts troffen de archeologen gebruiksvoorwerpen aan uit de eerste eeuw tot aan de vroege Middeleeuwen. Ook zijn decoraties met dolfijnen gevonden en grote dolia, wijnvaten die wijzen op lokale wijnproductie.

De opgravingen op de plek die zo’n 4000 vierkante meter beslaat, begonnen afgelopen oktober en de archeologen hopen hun werk de komende jaren voort te kunnen zetten.

Actualité | Découverte de l’Uzès antique

Une équipe de l’Inrap met actuellement au jour, sur prescription de l’État (Drac Occitanie), une partie du passé d’Uzès, de l’Antiquité au Moyen Âge. Les archéologues viennent notamment d’exhumer d’importantes mosaïques appartenant à deux édifices antiques.


Foto: Denis Gliksman/INRAP

Plaats een reactie