WERELDNIEUWS | Spanje: Sagrada Familia wordt na 144 jaar voltooid

El País | Madrid  |  3 November 2018 - 17:03 3 Nov - 17:03

Aan de basiliek van de Heilige Familie (Sagrada Familia) in Barcelona 
wordt al 136 jaar gebouwd zonder 
officiële bouwvergunning, noch van het stadsbestuur, noch van het regionale bestuur van Catalonië. De kerk verkeert nog steeds in de onafgebouwde staat waarin de architect Antoni Gaudí haar bij zijn dood in 
1926 achterliet.

De enige officiële toestemming tot de bouw stamt uit 1882, toen het bestuur van de toenmalige gemeente Sant Martí de Provençals (nu een wijk van Barcelona) de architect liet weten dat hij zijn plan mocht ‘ontwikkelen’. Officieel heet de kerk Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família (Basiliek en Boetekerk van de Heilige Familie). Maar nu komt er toch schot in de zaak. Burgemeester Ada Colau van de linkse beweging Barcelona en Comú heeft beslist dat de kerk over acht jaar, ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van de ontwerper, eindelijk moet zijn voltooid, en wel volgens de oorspronkelijke plannen.

Maar dan moet er nog wel wat gebeuren. Gaudí had zich bijvoorbeeld een zeer brede toegangsweg tot de kerk gedacht – en dat betekent dat er fors gesloopt moet worden in de inmiddels volgebouwde omgeving van de basiliek. Daarnaast zullen onder meer de achttien kerktorens die de architect in het ontwerp van de Sagrada Familia had opgenomen, moeten worden afgebouwd, waarbij de Christustoren, nu nog 85,4 meter hoog, tot een hoogte van 172,5 meter moet worden opgetrokken. Daarmee wordt deze kerktoren tevens het hoogste gebouw in de Catalaanse hoofdstad.

Belangstelling voor ‘de kerk van Gaudí’ is er genoeg: jaarlijks bezoeken vierenhalf miljoen toeristen het gebouw, gemiddeld twaalfduizend per dag. 
Van hen is ook de voltooiing van de kerk afhankelijk: die wordt grotendeels gefinancierd uit de giften van 
bezoekers.

(El País, Madrid)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie