Redactioneel Reader 20 | Een onbegrensde verkenningstocht in tien verhalen

360 / Amsterdam  | 23 October 2019 - 10:0023 Oct - 10:00

Onze tipgever uit de Russische media, Martijn Smiers, selecteerde ook voor deze reader weer een bijzonder verhaal. Het gaat over Ada, een porno-actrice uit de Kaukasus, die via die business haar conservatief-islamitische milieu ontvlucht. ‘Het leest als een exotisch verhaal dat ver van je af staat. Tot het moment dat Ada’s ouwe oma belt, het enige familielid waarmee ze nog praat en die niet wist wat voor werk Ada doet – en zonder het uit te spreken haar onvoorwaardelijke liefde verklaart.’

Lees het redactioneel in de Reader

Wat er ook aan opvalt, vervolgt hij, is dat Russische journalisten in hun verhalen veel genres combineren. Dit verhaal slingert van een persoonlijk relaas via een analyse met deskundigen richting een opiniestuk van de schrijver zelf. Voor Nederlanders kan dit ongewoon aanvoelen. ‘Maar goed, daarvoor is het 360 Magazine,’ aldus Smiers.

Inderdaad is dat precies waar we voor deze reader naar zochten; sterke, opzienbarende longreads. Soms diep tragisch, zoals het verhaal over blogger Sophie Hingst die een einde aan haar leven maakt als ze op verzinsels wordt betrapt, soms hoopgevend, zoals het verhaal over het tegengaan van veroudering, of het downloaden van ons brein. Voor wie dat een prettig vooruitzicht vindt dan. Volgens wetenschapper en auteur Michael Graziano is de kans dat we ooit zullen ruimte reizen niet erg groot, maar dat ‘hele kolonies van geüploade breinen (…) naar de sterren kunnen worden gestuurd, op een verkenningstocht die onbegrensd is in ruimte en tijd’ acht hij wél reëel.

“Sommige mensen zijn er helemaal niet opuit om zichzelf of wie dan ook te begrijpen. Ze willen gewoon geld verdienen”

Minder sterk dan gedacht is volgens de oorspronkelijk boeddhistische Sahanika Ratnayak de techniek mindfulness. Ze groeide op in Sri Lanka en Nieuw-Zeeland en merkte na verschillende cursussen in Cambridge, waar ze studeerde, dat ze weliswaar rustiger was en in staat afstand te nemen van al te heftige gevoelens, maar ook een bepaalde vervreemding voelde van zichzelf en haar leven. Door je gevoelens van een afstand je bekijken, komen we nooit tot een werkelijk zelfbegrip, zo luidt haar kritiek op de populaire afgeleide van het boeddhisme.

Sommige mensen zijn er helemaal niet opuit om zichzelf of wie dan ook te begrijpen. Ze willen gewoon geld verdienen. Zoals Rusdi Kirana, de baas en oprichter van de Indonesische vliegmaatschappij LionAir. Hij verkocht aanvankelijk hand- en spandiensten op het vliegveld in Jakarta maar slaagde erin zijn droom te verwezenlijken om zo goedkoop mogelijke vluchten aan te bieden. Daarbij ging prijs boven gemak – of veiligheid. ‘Dat is mijn klachtenafdeling’, zou hij tegen een compagnon hebben gezegd, wijzend op de prullenbak. LionAir investeerde minimaal in personeel, en was al snel verantwoordelijk voor aanzienlijk meer ongelukken en doden dan gemiddeld.

De woede van auteur William Langewiesche over deze praktijken is haast tastbaar. Als ex-professioneel piloot zegt hij geen enkele reden te zien om de 737 MAX aan de grond te houden; het zijn de piloten (lees: hun bazen) die het luchtruim onveilig maken.

Onze eindredacteur checkte voor de zekerheid toch even met wat voor toestel hij binnenkort naar Boston vliegt. Tot zijn opluchting bleek dat een Airbus te zijn.

We zijn er de 31e weer met een fysiek nummer. Graag tot dan,

Laura Weeda
[email protected]

Plaats een reactie