Virus bedreigt Franse teelt

Kort nieuws | France24  |  7 February 2020 - 15:00 7 Feb - 15:00

Het gevaarlijke ‘Tomato brown rugose fruit’- virus (ToBRFV), dat rond 2014 voor het eerst werd aangetroffen in het Midden-Oosten en daarna in Duitsland, Mexico, Californië en Sicilië, bedreigt inmiddels de tomaten-, paprika- en peperteelt in Frankrijk.

Het virus is onschadelijk voor mensen, maar het kan hele productiegebieden aantasten, of het nu om teelt in kassen of in de buitenlucht gaat. Het wordt overgedragen door besmette zaden, planten en fruit en kan lang overleven zonder aan infectiekracht te verliezen. Het virus veroorzaakt gele of bruine vlekken op de bladeren en vervormt het fruit, dat daardoor onverkoopbaar wordt. Er is momenteel geen behandeling of variëteit die resistent is tegen het virus. Volgens Anses, het Franse agentschap voor voedselveiligheid, bestaat er een ‘hoog risico op introductie en verspreiding van het virus in Frankrijk met een aanzienlijk potentieel effect op gewassen’. Planten in een besmet gebied zouden moeten worden verwijderd en verbrand en het bureau beveelt telers aan om alleen gecertificeerde zaden te kopen.

(France24, Parijs)

» Lees verder

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie