Alle stemmen geteld: Clinton kreeg evenveel stemmen als Obama in 2012

L.A. Times  | 12 December 2016 - 08:0012 Dec - 08:00

Nu alle stemmen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn geteld wordt nog duidelijker hoe bizar het Amerikaanse kiessysteem eigenlijk is. Hillary Clinton verwierf ongeveer evenveel stemmen als Obama bij zijn herverkiezing in 2012, maar in de ‘verkeerde’ staten, zo schrijft de L.A. Times.

Het totale verschil in individuele stemmen tussen Clinton en Trump bedraagt 2,8 miljoen in het voordeel van Clinton. Maar het ‘winner takes all’-principe, dat ervoor zorgt dat degene met een meerderheid in een staat alle kiesmannen van die staat wint, heeft ervoor gezorgd dat Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen won. Met bijzonder kleine marges.

In Michigan won Trump met slechts 10.704 stemmen meer, in Wisconsin met 22.717 en in Pennsylvania met bijna 45.000 stemmen. Daartegenover staat bijvoorbeeld de winst van Clinton in Californië, met een overweldigende 4,2 miljoen stemmen meer dan Trump. Clinton verwierf in Californië zelfs meer stemmen dan Obama vier jaar geleden.

Het Californische succes van Clinton maakte echter niets uit, want meer dan 55 van de totaal 538 kiesmannen kon ze er niet mee krijgen. De uiteindelijke verdeling van de stemmen laat ook zien hoe scherp de VS verdeeld zijn: de vaak hogeropgeleide, democratische stemmers wonen in de grote steden aan de westkust en de noordoostkust. In het binnenland zijn de Republikeinen te vinden.

Foto: Schroepfer

Plaats een reactie