Steve Bannon overwoog plaatsing van een spion bij Facebook

BuzzFeed  | 28 September 2017 - 07:0528 Sep - 07:05

Enkele dagen voordat hij werd aangesteld als campagneleider van Donald Trump voor diens verkiezingscampagne in 2016, speelde Steve Bannon met de gedachte een spion bij Facebook binnen te krijgen, zo blijkt e-mails in bezit van Buzzfeed.

Bannon, die inmiddels niet langer officieel werkt voor het Witte Huis, werd op het idee gebracht door Chris Gacek, een aartsconservatief die werkzaam is bij de Family Research Council, een organisatie die fel tegen abortus en LGBT-rechten is. Het doel was om beter inzicht te krijgen in de manier waarop Facebook omspringt met sollicitaties.

Het plan was gericht op de vacature voor een manager Openbaar Beleid bij WhatsApp, eigendom van Facebook. De gezochte manager is onder meer vertegenwoordiger van WhatsApp tijdens overleg met overheidsambtenaren en andere functionarissen. De infiltratiepoging van Bannon mislukte, want uiteindelijk ging de baan naar Christine Turner, die eerder voor Barack Obama werkte.

Het bericht komt op een slecht moment voor Facebook, dat momenteel onder een vergrootglas ligt in Washington. Links beschuldigt Facebook ervan politieke advertenties verspreid te hebben tijdens de verkiezingscampagne en rechts wil bedrijven in Silicon Valley aan banden leggen wegens vermeende ‘liberale‘ neigingen.

De affaire geeft aan hoezeer Amerikaanse politici de wens koesteren om vergaande controle te krijgen over socialmediabedrijven en andere grote organisaties zoals Google.
Deze video van FastCompany gaat in op de gang van zaken:

Foto: William Iven

Plaats een reactie